Yoga i livet - Malin Hjalmarsson
ALLTID FRI FRAKT ÖVER 250kr

Yoga i livet

Jag såg Kalla Faktas program om spiritualitet och det lite mer holistiska sättet att tänka kring kropp och läkande. De målar upp en bild som inte visar hela sanningen såklart. Jag upplever den som nyanserad och vinklad, men kanske är det inte en helt oviktig insyn heller.

Jag började med yoga när jag kände stressymptom runt 2009. Jag stötte på en av våra största yogaprofiler i Sverige och testade böcker och Dvd, som det var då. Tror att det följde med nån cd i en bok. Fastnade verkligen inte, tyckte att det var skittråkigt. Samtidigt som jag fattade att kroppen behövde det. Jag gick på nån Poweryoga där jag bara kände mig stel och fel. Sen började yoga liksom puttra och jag stötte på det lite här och där, testade fler lärare, olika typer och tror att jag hittade en bok som hette Vila dig i form av Magdalena Macweld och blev väldigt förtjust i yinyogan. Väldigt tillåtande för en söndertränad och stel kropp, avslappnande för en rastlös hjärna. Sen fortsatte jag mitt utforskande och hittade sånt som passade mig.

Att yoga inte bara behöver vara batik, linser och shanting var befriande. Att man inte behöver vara vig och smidig, förmedlandet att yoga handlar om kroppskännedom och närvaro. Och att det är ok att vara stark och stel, jag gillade den lekfulla aspekten av yogan. Jag drar gärna öronen åt mig när folk kommer med pekpinnar om hur man ska leva sitt liv, och har svårt för förbud. Gillar inte att känna mig påtvingad. Och man behöver inte köpa hela paketet “yoga” man kan skräddarsy, vara petig med sina lärare. Jag tror att det är då man får långsiktighet och hållbarhet i sin praktik. Fortsätta vara nyfiken och testa.

Yoga är otroligt kraftfullt. Jag tycker att man ska vara medveten om det. Det är kraftfulla tekniker. Och jag kan känna att vi vet väldigt lite om kroppen. Jag ser kroppen och livet ur ett holistiskt perspektiv, att allt hänger ihop, kroppen, själen, tankar och handlingar.

När jag började min grundutbildning inom yoga hade jag ingen aning om det mesta inom yogavärlden. Jag tänkte att det var som att gå vilken annan instruktörsutbilding som helst. Det är det inte. Jag tror att man ska vara medveten om att det är stor skillnad på en yogainstruktör och en yogalärare. En instruktör kan gå en kurs och lära sig “så här instruerar du”. Många instruktörer som man möter på ex charterresor tror jag är utbildade så. (Det behöver inte vara så, men så är min erfarenhet)

Som yogalärare har du så mycket mer kunskap och framförallt har du fler timmar på yogamattan. Vetskapen att du kan inte lära ut det du inte själv praktiserar. (Och jag hoppas ingen håller yogaklasser som inte är utbildad, framförallt inte i skolans värld…)

Som deltagare tänker jag att man går på yogaklass i första hand (för mig är ett yogapass nåt du går på hos en instruktör) för att hitta verktyg mot stress, att få hitta avslappning i kroppen, för att mjuka upp kroppen. Och det räcker så, en gång i veckan. Det kanske är allt som får rum. Yoga för husbehov liksom, själslig hygien. Men du vill också bli berörd, i det som vi inom yoga pratar om som lager i kroppen. Att få krama och sträcka ut muskler, komma i kontakt med sitt andetag, rensa i tankeröran och få lite luft mellan tankarna för att få fatt i det som gör livet fylligt för just dig.

Jag tror att det blir lite fel när man visar t.ex Kalla Fakta och gör research utan egen erfarenhet av spiritualitet och t.ex yogapraktik. Man behöver sin egen upplevelse på yogamattan. För mig handlar yoga om att samla på sig tekniker och verktyg för att kunna kommunicera med kroppen på kroppens språk, för då blir kroppens signaler och språk tydligare. Jag blir mer observant på mina behov, genom alla lager. Enklare att ta beslut och lite mer glasklar i hur jag vill leva mitt liv, och te.x vad jag vill spendera pengar på, vilka människor som gör mig gott, vad jag vill och kan bidra med i mitt liv för att andra ska må bra.

Jag är väldigt tydlig med att jag är inte en yogalärare för alla, men alla är alltid välkomna. Jag tycker att man ska vara kritisk men nyfiken på hur stora yogalärare/fluencers uttrycker sig, hur de använder sina kanaler, och hur t.ex influencers uttrycker sig om yogaprofiler eller andra holistiska coacher. Det är ok att välja. Alla är inte för alla. För mig är det viktigt att en yogalärare är närvarande och ser mig, får mig att reflektera och tänka efter, kan få mig att uppleva min kropp genom alla lager och guida mig tryggt och säkert utan att jag känner mig fel. Och göra mig nyfiken och sugen på att praktisera på egen hand, trygg att fortsätta experimentera.

Cart
Logga in
Loading...