Hur får man tid? - Malin Hjalmarsson
ALLTID FRI FRAKT ÖVER 250kr

Hur får man tid?

Ofta nåt drömmigt, längtande som bäddar in den här frågan.

Den underliggande frågan att ställa är “Hur viktigt är det för dig”?

Hur får man tid att skapa, måla, skriva, yoga, träna…Är en av de vanligaste frågorna jag får och har fått ända sedan jag började som gruppträningsinstruktör och också började öppna upp mer för konstnärsskapet. Eller oftast inte som en fråga, mer ett konstaterande “man önskar att man hade tid”

Den här texten måste läsas med mjuka ögon och öppenhet. Var uppmärksam på den där rösten som kommer försvara, ifrågasätta och döma. Nånting där är bekvämt, trött och orkar inte ens tänka tanken att börja med nya vanor. Jag kallar det rädsla. Rädslan vill inte misslyckas och rädslan vill inte vara obekväm. Mina tips utgår från konsten, men går att översättas till allt annat.

Sedan studenten så har alla mina vägar och val burit till konsten. I form av att karva ut tid. Enkelt innan barnen kom… Tappade skapandet helt ett par år, som när man som småbarnsförälder helt tappar bort sig själv, och vi var inne i flytt, byggprojekt och allt annat kaos. Men som en magnet har konsten alltid dragit mig till sig igen.

Målandet har alltid varit mitt “lätta på trycket” och min mjuka kärleksfulla terapi. Skissande, akvareller och tusch är lätt att bära och förvara så det har alltid funnits med. Gör det enkelt. Skapande måste inte vara på en speciell plats en speciell tid. Kanske glorifierar vi det för mycket, att stämningen måste vara rätt, rätt mood, inspirerad, sugen….Oavsett om du tänker göra nåt mer seriöst av ditt skapande eller om du bara vill göra det som hobby för att du mår bra av det, så går det inte att vänta på inspiration och lust. Det första är att planera in det. NÄR ska du göra det? Ta en översikt över veckan, månaden och planera in.

Finns det ingen tid?

Det mest kärleksfulla du kan ge dig själv är tid. Glasklart studera vad du lägger tid på. Från klockslaget du går upp till klockslaget du går och lägger dig. Var skulle du vilja att det fanns mer tid? Planera in.

Hur viktigt är det för dig?

För att få, kanske du måste ge, omvärdera energin. Vi byter tid mot pengar. Så ser de flesta jobb ut. Kanske behöver du gå ner i tid för att skapa utrymme för att kunna göra det du älskar. Vad skulle vara möjligt? Det kostar pengar att gå ner i tid, jag vet. Den andra strålkastaren som du måste tända är den över ekonomin. Vart tar pengarna vägen? Minsta krona. Finns det något du kan kapa just nu? Vad måste, måste, måste pengarna gå till och vad kan du klara dig utan?

Hur viktigt är det för dig?

Barn älskar skapande och även om vi kanske längtar efter att få skapa i ensamhet så går det oftast att skapa ihop. Barnen kan ha ett eget projekt bredvid, eller leka med annat samtidigt, eller gör en målning ihop. Skapa utrymme där barnen brukar leka eller i vardagsrummet/köket. Det kanske inte är just de tillfällena då du skapar mästerverk, men du skapar barndom och kreativa barn. Vill du ha ensam stund så öppna upp och be om barnvakt. Människor vill hjälpa till. Sambo, mamma, pappa, svärmor, syskon. Be om hjälp.

Var ska du vara? Har du inte plats hemma så kanske det finns någon som har en källare, gästrum, garage som står tomma eller inte används. Kanske en vrå hemma, ett bord där du inte behöver plocka bort. Visa att din hobby är viktig för dig för alla som bor hemma. Förminska inte dig själv. De du älskar ska stötta dig oavsett vad du vill ägna dig åt. Villkorslös kärlek.

När, var och vad. Ingen kommer göra det åt dig. Men de som älskar dig kommer göra allt för att hjälpa dig.

Det kan vara ovant och skitjobbigt att skapa en ny vana, men också pirrigt, härligt och längtigt att få göra mer av det som är du. Som får dig att stråla. Där du glömmer tid och rum. Till slut så kommer du inte se tvätt som ska vikas, fönster som borde putsas, dammråttorna. Du kommer inte ha sett några nyheter, inte hängt med i tv-underhållningen som alla pratar om, inte hängt med i skvallret på stan….För du har så mycket roligare och intressantare för dig. Du mår så mycket bättre. Du strålar. Och du kommer få frågan; var får du all tid ifrån?

Hoppas att du fick lite inspiration och mitt bästa tips är att ge hjärnan problemet att lösa. Du kommer ge dig själv lösningen!

“Motivation is what gets you started. Habit is what keeps you going”

XO Malin

Vill du ha en kickstart för ditt skapande så kanske nu är bästa tiden att starta onlinekursen Find your Flow

Cart
Logga in
Loading...