Litar du på dig själv?

Har du mött människor som på nåt sätt inte känns bra i magen, det känns som en fasad, men samtidigt så är personen ”framgångsrik”, hyllad och ”alla andra” verkar tycka att personen är fantastisk. Vågar du lita på din egen känsla då?

Eller att ”alla andra” har den soffan, de skorna, och så vill du också ha dem? Fast du egentligen inte tycker att de är så snygga, eller fast du egentligen älskar den soffan som du redan har?

Jag klickade in på ett instagramkonto igår på en profil, som följs av en bekant, och möttes av ett inlägg och en tråd som kändes så äckligt. Det handlade om ett jätteviktigt ämne och jag säger inte att det ena är rätt eller fel. Men sättet som den här inflytelserika kvinnan uttryckte sig, med över 30 000 följare, och som gav eld till andra kvinnor att uttrycka sig på det mest osmakliga sätt om en annan kvinna gjorde att jag fick en liten chock. Är det här ok? Jag ifrågasatte om jag själv tyckte att det var ok, bara för att jag tycker att den här profilen är proffsig? Har vi inte kommit längre än att trasha andra människor, är det verkligen ett ok sätt att skapa sin buisness?

Jag hade ett möte med en gallerist i fredags. Det betyder ju egentligen att jag vill samarbeta med någon som gillar min konst och vill hjälpa mig att sprida den. Och tjäna pengar såklart, det kommer ingen ifrån. Det innebär att jag behöver lita på mig själv och min konst så genuint att oavsett vad hen tycker så finns den känslan kvar, jag älskar min konst och litar på den. Jag vet vad den förmedlar och jag vet att den berör. Jag älskar ju att måla, men jag behöver också känslan att det jag gör är viktigt. Våga lita på känslan att det du gör är viktigt. Du kan älska ditt jobb, må bra och vara viktig samtidigt, man behöver inte nöja sig med EN av den trion.

Där finns en tillfredsställelse, en förnöjsamhet. Och där finns en svårighet. För samhället vill inte att du ska vara nöjd. Då kommer du sluta konsumera, och med konsumera menar jag sakerna du tror att du behöver köpa för att känna dig tillräcklig. För att det är inne med en viss typ av byxa, färgen på bilen som alla har, färgen på huset. Trenderna. Vikten. Utseendet. Åldern. Det finns alltid makter som kommer påpeka att du inte duger som du är. Ser du igenom dem? Influencerna?

Tillfredsställda människor behöver inget. De köper. Men för att de behöver.

Vi får, så gott det går, välja hur vi lever våra liv, efter våra förutsättningar såklart. Men samhället är byggt på att vi ska leva på ett speciellt sätt. Det kan jag skriva mycket om, men det tar vi ett annat inlägg… Jag har valt, tillsammans med min familj, att tjäna lite mindre pengar, men göra det jag älskar på dagarna. Jag har valt att bestämma över min tid. Det innebär att jag tar all tvätt och städning. Vi delar på matlagningen, varannan vecka, för vi älskar båda våra jobb och har lika stort behov av tid för flow. Vi har stora barn som reder sig rätt bra själv. Det här låter ju inte så modernt. Att tjäna mindre pengar och sköta mer hushåll. Men jag har valt det. Vi har valt det. För så är det nu. Och ibland måste man sluta planera skiten ur framtiden och tänka att om du får en dödsdom måste du känna att du lever exakt ditt liv som du vill.

Det här har varit en jäkla process. Jag ser mig själv som feminist, jag vill att lika arbete ska ha lika lön och att kvinnodominerande yrken ska vara välbetalda. Men jag ser också att kvinnor slår knut på sig själva för att passa in i den moderna normen, karriär, barn, hus och hem, träning. Mitt uppvaknande var när vi hade städhjälp en gång i månaden, för att vi båda var helt slut, jag arbetade på ett välbetalt jobb som jag inte mådde bra på, för att ha råd med städhjälp, när jag inte orkade städa, ja du fattar ju cirkeln…När jag egentligen gillar att städa. Energiflödet var liksom fel.

Att våga lita på att dina val är rätt för dig är så jäkla rikt. För att leva det liv som du vill leva. Göra slut med alla föreställningar om hur det borde vara, vad du borde ”ha åstadkommit”, och våga lita på din intuition.

Vågar du lita på att du har nåt viktigt att säga, att dela med dig av och att du är viktig? Det finns människor som behöver just dig, ditt unika. Oavsett vad du rör dig i för bransch. Vad vill du förmedla och vad önskar du att världen hade mer av?

Min fina yogalärare Johanna Hector sa ”Det vackraste du kan ge den här världen är dig själv fullt ut”

Hur vill du bidra?

Färdigheter

Upplagt på

24 maj, 2022

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.