Konsten att få vara i konsten

Vi har turen att ha en riktig idéspruta och kreatör i Hultsfreds kommun och i helgen hade Emil Elofsson ordnat ett par dagar med konstnärliga möten mitt i Hultsfred. Vi var säkert över 20 konstnärer från kommunens små orter som samlades och visade vår konst, allt från måleri till ull och vävteknik. Både hobbykreatörer och yrkeskonstnärer. Ofta ser man namn skymta förbi i olika sammanhang och nu fick vi ett ansikte på varandra, möjligheter att utbyta erfarenheter och tankar. Fascinerande hur vägar till konsten, processer i skapande ser ut, så många unika sätt att vara kreativ. Den som ville visa sin konst fick det, helt enkelt. En hel del besökare också och varm i hjärtat av möten med gamla bekanta.

Att vilja visa sin konst är ju inget måste, och skapar det prestation och dåliga känslor så ska man inte göra det. Skapande ska inte vara prestationsriktat. Klart att deadlines kan skapa en kick att färdigställa, men att skapa på kommando funkar inte för mig.

Jag älskar ju att få skicka vidare mina målningar, att de får leva vidare till den som tittar på dem och att det väcker nåt inuti. Absolut inte älskade av alla, men att inte gilla nåt är ju också en känsla =)

Jag blev rekommenderad av en branschkollega att ansöka till en plats att synas på lite mer, och tog kontakt. Responsen blev inte positiv. Och jag förstår varför det har tagit mig så lång tid att ge mig själv tillåtelse att vara i konsten. Jag har haft en föreställning att den är för få förunnade, några få utvalda som uppfyller alla kriterier sen födseln. Att det inte är för alla att få leva ett kreativt och fritt liv. Och den här responsen slungade mig tillbaka dit. Och jag blev ledsen. Inte för min egen skull egentligen, utan för alla drömmar och kreativa längtan som det bemötandet begränsade och kommer begränsa för kommande längtande själar. Det bemötandet som skulle få vem som helst att ge upp, inte tro på sig själv och vänta på bekräftelse, kärlek. Begränsandet att det finns regler som du ska förhålla dig till, kriterier, och uppfyller du inte dem är du inte välkommen. Då är ditt skapande inte värt nåt.

När jag var i skedet efter gymnasiet att söka till Konstfack och Beckmans, så stöttad av kärleksfulla lärare, så var det ett speciellt tema som arbetsproverna skulle belysa. Och det klickade inte alls med mig, det var helt dött. Och då var känslan där, att på den platsen där du nu vill in måste du kunna skapa inom vilket tema som helst, du ska kunna skapa på kommando, du ska bara kunna plocka fram vad som helst för att få vara med här. Och därför tog det stopp där. Jag sökte inte. Jag kände att där kommer jag inte funka, jag trodde inte på mig själv.

Jag är så tacksam över att ha mött starka, generösa människor som har tagit andra vägar. Gjort en egen stig bredvid norm-vägen. Skapat tillåtande platser där jag i trygghet fått bygga upp tillåtandet hos mig själv. Att bumpar på resan blir ungefär som en sån där leksak du vet som bebisar har, som är rund i botten, och puttar man den så välter den lite men kommer upp igen. Att ha styrka inte är att vara hård, elastisk, följsam, inte en yta som teflon, utan mer som ett cellmembran som låter det goda sippra in och det onda stanna utanför. Rätt platser och rätt människor får komma vid rätt tillfälle, jag känner tillit att vara lugn i det.

Emellanåt så dyker det upp gudinnor på duken. Soul som med sin pussypower lockar lusten, samtidigt som hon är tydlig med att hon visar exakt så mycket som hon vill visa. Hon har en kraft som räcker till många.

malinhjalmarsson soul 100x100 abstractfigurative

Desire som låter längtan och åtrå landa på läpparna, för att du ska tillåta dig att ta emot precis vad du längtar efter.

malinhjalmarsson desire 50x60 abstractfigurative

Find your fire, som med blicken håller ett stadigt grepp och håller dig i rätt riktning, mot din eld, din passion.

malinhjalmarsson findyourfire 65x80 abstractfigurative

Och just nu min gudinna som är självklar, ”Not for everyone” som med sin raka näsa och spetsiga haka låter nedsättande och skamfyllda kommentarer droppa ner längs ögonbrynet.

Putsa din strålglans.

Färdigheter

Upplagt på

7 juni, 2022

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.