Följa hjärtats längtan…

…när du väl har landat i vad det är, finns ingen annan väg att gå. Men hur gör man?

Jag kommer så väl ihåg en av triljarder mornar med migrän, där jag landade i känslan ” så här går inte att hålla på, jag håller på att ha sönder min kropp”. Det går att lägga till oändlighetens stressymptom som på värsta checklistan, och därtill en envis personlighet. Men där tog det stopp. Efter 10 års fightande…

Drömmen som låg ytligast, och som mognat under många, många år, var att få driva en yogastudio. Skapa en oas där man kan få hämta hem, pausa, leka och som känns som att kliva in i en annan värld. Satsade väldigt mycket pengar på en grundutbildning och började leta lokal. Under flera år saxade jag egenföretagandet med att vara anställd. Tyckte väldigt mycket om mattelärar-jobbet, men arbetsmiljön och jag var inte kompatibla. Det tog ungefär fem år innan jag vågade säga upp mig för att satsa heltid på yogan, då jag kände att det här bär ekonomiskt och jag törs släppa taget. Nånstans däremellan började jag och min man känna att jag måste bryta från skolvärlden på riktigt, och började spara pengar. Vi skar ner på mängder av utgifter, stenhårt, och levde efter målet att leva på en lön för att kunna buffra upp. Vi var inga högavlönade anställda, två tonårsbarn och hus. Men med stenkoll på ekonomin och sparade undan hela min lön under flera månader.

IMG 20220302 091122 089

Och ungefär samtidigt som jag släppte taget om skolvärlden och satsade heltid på yogan så kom corona…efter mycket slit och anpassning så drogs liksom mattan undan. Alla inkomster försvann, 80% av deltagarna försvann, och jag fick till slut be om att få säga upp lokalen innan uppsägningstiden, för det fanns inga pengar att betala hyran med. Yogan kommer alltid vara luften jag andas och min plats att fylla på mig själv, men jag undervisar inte så mycket och endast till de som verkligen, verkligen vill möta mig.

Under den här tiden, och så länge jag minns, så har konsten funnits som en hobby, en källa till lycka, glädje och läkning. Yogastudion var ett sätt att frigöra tid för att få mer tid att skapa, att få styra mer över sin egen tid. Och när coronan tog studion så fanns det helt plötsligt massor av tid att skapa. Samtidigt ramlade en annons över mig på instagram, där konstnären Karin Holmström skulle starta en kurs i att driva konstbuisness som kändes som precis vad jag behövde. Jag fick den av min man. Vi tog oss råd med den. Och där föll alla bitar på plats. Här är min flock, här är längtan och här vill jag vara och aldrig göra nånting annat. Så fantastiskt många ovärderliga tips, konkreta övningar, stöttande av Karin och andra konstnärskollegor. Människor som pratar kreativitet, flow, kreativaprocesser och vi förstår precis vad vi menar. När man skapar mer tid för att måla, släpper taget och börjar känna att ”fuck-it” nu får det bära eller brista så skiftar något. Det blev glasklart, både mitt sätt att uttrycka mitt måleri och företagandet. Det SKA gå. Det finns ingen annan väg.

IMG 20220306 194614 683
Innerst inne vet du precis.

Det kräver en stor dos mod, att någon håller, tröstar, pushar och plockar upp igen. Och jag är så medveten om att det inte hade gått om jag varit ensamstående, jag vet inte heller hur jag hade rett ut utmattning, depression och sjukskrivning om jag varit ensam…

Jag visste inget om konstnärsvärlden, lite mer nu, lär mig fortfarande. Men jag lever mitt liv som konstnär. Jag sa det lite på skämt när jag sa upp mig från skolan och mina kollegor undrade vad jag skulle göra ”Jag ska dricka rödvin och leva konstnärsliv”. Inte så mycket rödvin, jag blir så dåsig…

När du hittar ditt hjärtas längtan så behöver du ta rygg på någon som vet mer och kan mer. Du kommer härma tills du hittar ditt sätt, och det är ok. Oavsett bransch. Du kommer få släppa taget om mycket, men få desto mer. Du kommer leva med kass ekonomi ett tag, men förhoppningsvis blir den bättre. Och du behöver tålamod och envishet. Känns det inte värt det, så kan du lägga ner med en gång, då kommer det inte att gå. Men om du verkligen, verkligen vill, om du blir alldeles svettig vid tanken, killar i magen, om det nästan kommer tårar när du sätter visionen för hur ditt liv ska se ut, hur du önskar att det blir. Då vet du.

20220216 154141 1
Och du kommer göra massor av misstag, möta massor av motgångar, undra vad fasen du håller på med…Och ändå vill du fortsätta för det är så jäkla härligt.

Färdigheter

Upplagt på

5 april, 2022

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.