HolisticMove är mitt ena företag, under de vingarna finns träningen och yogan som jag älskar, och som för mig är och kan förmedlas som holistiska. Holistiskt innebär att man tror på en koppling mellan själ och kropp, insida och utsida och att allt samverkar och hänger ihop, mikrokosmos till makrokosmos.

Lyssnade på en podcast, Den nya kroppen, om holistiskt och delar uppfattningen och resonemangen, tar till mig Linus begrepp vävar, när vi refererar till det som finns inne i kroppen, muskler, leder, bindväv, nervsystem, lyssna gärna på den. Första gången någon satte ord på min livsfilosofi var när jag mötte Cecilia Gustafsson, HolisticTraining. Då föll pusselbiten på plats, det är ju det jag menar och fick ett ord för det.

Träningen och yogan i SomaMove och GlobalYogan som stomme, men som jag vidgar med andra typer av rörelse, dans och avskalad fysträning, men i formen att det ska finnas ett syfte och en connection inåt. Att göra en burpee handlar inte om att göra själva rörelsen för mig, det handlar om att frigöra och frisätta energi, rikta om, justera och styra. För mig är kroppen vägen in och ut ur huvudet. Kroppen är så otroligt intelligent, och bär på så mycket och ger så mycket om man behandlar den rätt. Rörelsen är ett sätt att komma hem. Vävarna hänger ihop, det är det som är kroppen och själen , vi har bara försökt göra det förståeligt genom att sätta ord på det, såsom muskler, leder, bindväv, nervsystem mm… Magin när man behandlar kroppen som en helhet.

Integritet är en viktig del i mitt holistiska liv. Att jag står bakom och lever det som jag förmedlar till de deltagare jag möter. Hur jag behandlar mig själv och andra. Jag hade ett märkligt möte med en läkare som kränkte mig idag och fick mig att känna mig illa till mods, och resultatet blev att jag reste mig upp och gick. Att känna i kroppen när det går för långt och ta ansvar för det, ibland är kroppen snabbare än huvudet. Att stå upp för sig själv och inte bli trampad på.

Ekonomi är den svåraste biten och samtidigt den enkla. Privat och familjeekonomin att inte göra av med pengar som man inte har, att inkomster går före utgifter. Att investera hållbart, köpa schyssta produkter, kolla second hand innan nyköp, ekologiskt, närproducerat, original istället för kopior osv. Med medvetenhet och övning så landar det i ryggmärgen. Välja klokt och omsorgsfullt, meningsfullt är upp till var och en. Företagsekonomiskt är det ganska mycket svårare tycker jag. När man jobbar och lever med det man älskar och som ligger nära hjärtat är det svårt att ta betalt, man vill så gärna ge bort det och låta andra ta del av det. Då krockar det med integriteten att värdesätta sig själv och sina förmågor. Tar jag inte betalt och kan leva på det är det ju till slut jag som kommer till skada, känslan av att inte vara något värd. Samma sak gäller min konst, material, tid och allt som inte syns när du tittar på verket som är klart. Svårigheten att förmedla värdet och mötas av respekt i hantverket.

IMG 20210119 143954 646

Dilemmat har varit den senaste tiden då alla mina yogiska möten sker digitalt och responsen att jag helt plötsligt levererar en tjänst som inte upplevs som lika mycket värd, men som jag lägger ner lika mycket tid och energi på som en fysisk. Hur värdesätter man en sån tjänst. Digitala plattformar är inte gratis även om de inte kostar på långa vägar lika mycket som en fysisk lokal. I ena handen den ekonomiska biten, även min familj vill äta och leva så jag måste få in pengar, i den andra handen att man vet att den psykiska ohälsan riskerar att bli kraftig i den här ensamhetstiden, distansering utan fysisk kontakt. Jag önskar vara tillgänglig för alla, nu mer än någonsin. Jag mår bra i själen när det dyker upp en ny människa på skärmen som vill ge sig själv en stund på mattan, känner mig värd mindre än en Daimstrut vid erhållen swish 20kr, samtidigt som det kanske är allt hon kunde skicka just nu för att hon själv har det tufft. Jag väljer att tro att det är så.

Jämförelsen och konkurrensen är stor på den digitala yogaarenan där vi små aktörer visas på samma villkor som de stora jättarna. Om en av de stora jättarna tar mindre betalt än vad jag gör kan jag stå för den ersättningen jag vill ha? En del av lärarna känner jag till och vet att de t.ex inte står med en lokal de betalar hyra för, fast det inte kan använda den….Som jag gör…Vi har olika lång erfarenhet i vår profession, men när det gäller att undervisa via zoom eller digitalt så är vi lika nya.

Holistiskt är ju också något som ska vara hållbart, bygga upp och bygga starkt. Jag vill finnas kvar. Du som kommer till mig ska kunna känna att du blir emottagen och sedd, att du är lika viktig för mig som jag är för dig. Du kanske inte blir lika ledd och stöttad i din yoga via zoom som när jag ser dig, men förhoppningsvis kan du guidas verbalt och kanske kan bygga större självförtroende och självständighet på yogamattan. Jag upplever inte att det är samma sak att trycka på play på en streamtjänst som att ta en live-klass. Det finns en kontakt och nu-närvaro som man inte får eller känner på en förinspelad klass. Värdesätta SIN yogalärare som ser just DIG, som kanske har jobbat med din kropp länge, vet dina svagheter och styrkor. Det är också holistiskt. Holistiskt är inte ett modeord för mig, det är min livsstil.

IMG 20210203 163959 686
Yogaevent på Hotell Hulingen som känns oändligt långt borta…Jag längtar tills vi kan ses på riktigt igen.